ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Αξονική τομογραφία είναι μια μέθοδος απεικόνισης με την χρήση της ακτινοβολίας. Οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία εκτός από γυναίκες κατά την κύηση.

Προετοιμασία

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για να υποβληθεί κάποιος σε αξονική τομογραφία. Προτιμάται ο ασθενής που θα κάνει την αξονική να μην έχει γεμάτο στομάχι (ελαφρύ γεύμα). Στην αξονική τομογραφία κοιλίας ο ασθενής θα πρέπει να κάνει προετοιμασία με λήψη από το στόμα ειδικού σκιαγραφικού (γαστρογραφίνης). Ο ασθενής θα πρέπει να πιει ένα ποτήρι γαστρογραφίνη πριν την εξέταση σε περίπτωση που εξετάζεται η άνω κοιλία. Σε περίπτωση που εξετάζεται και η κάτω κοιλία θα πρέπει να πιει δύο ποτήρια περίπου, δύο ώρες πριν ξεκινήσει η εξέταση. Αυτό γίνεται για τον σαφή διαχωρισμό του πεπτικού σωλήνα (στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο) από τα υπόλοιπα όργανα της κοιλίας.

Εξέταση

Ο ασθενής θα πρέπει να αφαιρέσει μεταλλικά αντικείμενα από την περιοχή που εξετάζεται. Στη συνέχεια ξαπλώνει στο ειδικό τραπέζι του Αξονικού τομογράφου το οποίο μετακινείται και γίνονται λήψεις - τομές. Για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση ο ασθενής θα πρέπει να είναι ακίνητος και αν εξετάζεται ο θώρακας ή η κοιλία θα πρέπει να ακολουθήσει τις κατάλληλες εντολές για αναπνοή.

Ανάλογα με το ιστορικό υπάρχει πιθανότητα να χορηγηθεί και ενδοφλεβικό σκιαγραφικό. Αυτό γίνεται κατά την διάρκεια της εξέτασης και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ειδικές περιπτώσεις

Καλό είναι να αποφεύγεται η αξονική τομογραφία κοιλίας σε περίπτωση που στον ασθενή έχει προηγηθεί ακτινολογική εξέταση με την χρήση βαρίου (βαριούχος υποκλισμός ή βαριούχο γεύμα).

Καλό είναι να αποφεύγεται η αξονική τομογραφία σε γυναίκες που έχουν αμφιβολία για ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό είναι ο ασθενής αν έχει απορία να επικοινωνεί με το εργαστήριο.